1965. augusztue 25. (Nem lehet valódi béke, amíg az ember szíve ki nem...)

Nyomtatóbarát változat

Az Anya

Agendája

 

(Anya olvas egy passzust az "Esszék a Gitáról"-ból, amit közzé akar tenni a következő Bulletinben:)

Nem lehet valódi béke, amíg az ember szíve ki nem érdemli a békét; Visnu törvénye nem érvényesülhet, amíg Rudrának nem fizettük meg az adósságunk. Forduljunk félre ebben az esetben, és hirdessük a még ki nem fejlődött emberiségnek a szeretet és béke törvényét? Kell, hogy legyenek a szeretet és egység tanítói, mert a végső megváltás így kell, hogy eljöjjön. De amíg az emberben nem áll készen az Idő-Szellem, addig a belső és végső nem kerekedhet felül a külső és közvetlen valóságon. Krisztus és Buddha jöttek és mentek, de még mindig Rudra tartja a világot a tenyerében. És eközben az emberiség szenvedélyes előre irányuló munkálkodása – amelyet gyötörnek és sanyargatnak az egoisztikus erő nyerészkedő hatalmai és az ő szolgáik – esdekelve könyörög a harc Hősének kardjáért és prófétájának szaváért.

Sri Aurobindo: Essays on the Gita, XIII.372

Ez a pontos kép a helyzetről.

A múltkor azt mondtam, milyen közel volt a dolog, és akkor... (gesztus, mint egy szökőár) azonnal az ellenkezője emelkedik: mindenki kudarcba fullad, néhányan betegek, mások gazemberek, megint mások dühösek... oh! És minden nyikorog és sír, és... Minden alkalommal, amikor valami közelít: "Oh, végre megvan!", Majd azonnal vrrrm!

Bien.

Az adósságunkat még nem fizettük meg, amint Sri Aurobindo mondja.

Mi a teendőnk,... Folytatás. Kitartóbb légy mint az ellenállás. Kitartóbb légy. Sri Aurobindo azt mondta, "A győzelem a legkitartóbbaké." Ez nyilvánvaló.

Csak ki kell tartanunk.

magyar