27.

Nyomtatóbarát változat

27. Isten egy nagy és könyörtelen Sanyargató, mert szeret. Te ezt nem érted, mert nem láttad Krisnát, és nem játszottál vele.

 

Mit jelent az, hogy:“ Krishna-val játszani”? Mit jelent az, hogy: “Isten egy nagy és kegyetlen Kínzó”?

Krishna a benne-rejlő Isteni, az Isteni Jelenlét mindenben és mindenkiben. Ő egyben a Legfelsőbb Úr iránti Elragadtatás és Szeretet szempontja, nézőpontja is, ő a mosolygó lágyság, és a játékos vidámság, ő egyszerre a játékos, a játék és az összes játszótárs is. S mivel mind a játék, mind pedig annak eredményei teljes mértékben ismertek, felfogottak, tudatosan akartak, szervezettek és játszottak teljes egészükben, semmi másnak nem lehet helye, csupán a játék örömének. Tehát Krishna "látása" a belső Istenség megtalálását jelenti, a Krishna-val való játék a belső Istenséggel való azonosulást jelenti, s az ő tudatában való osztozást. Amikor eléred ezt az állapotot, rögtön belépsz az isteni színjáték gyönyörűségébe; s minél teljesebb az azonosulás, annál tökéletesebb az állapot.

Ám ha a tudatosság néhány darabkája megőrzi az eredeti érzékelést, eredeti felfogást, akkor látod mások szenvedését, megtalálod a játékot (színjátékot?) ami olyan sok szenvedést okoz, nagyon durván, s arra a következtetésre jutsz, hogy az Isten, aki örömét leli az ilyen játékban, csak egy szörnyűséges Kínzó lehet. De másrészről, amikor már megtapasztaltad az Istenivel való azonosulás élményét, nem tudod elfeledni azt a tömérdek, csodálatos szeretetet, amit belevisz a játékába, és megérted, hogy csak látásunk korlátai azok, amelyek ilyen ítéletre késztetnek minket, s hogy ő távolról sem egy önkéntes kínzó, ellenkezőleg: ő a nagyszerű jószándékú, jótékony szeretet, ami irányítja a világot és az embereket, a leggyorsabb útvonalakon, progresszív haladásukban a tökéletesség felé, egy olyan tökéletesség felé, amely mindig viszonylagos és túlhaladott.

De eljön majd a nap, amikor erre a nyilvánvaló szenvedésre már nem lesz szükség ahhoz, hogy ösztönözzük a fejlődést, s amikor a haladás egyre inkább harmóniában és gyönyörűségben, örömmel érhető el.

 

1960. április 6.

magyar