Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

146.-150. (Két fajta ember létezik, akik számára van remény:, ...)

Nyomtatóbarát változat

146. Shakespeare-ben én egy sokkal nagyobb és következetesebb, egyetemes érvényűségre törekvőt találok, mint amilyenek a görögök. Minden teremtménye egyetemes érvényű mintakép Lanzelo Gobbótól és a kutyájától kezdve egészen Learig és Hamletig bezárólag.

147. A görögök úgy keresték az egyetemességet, hogy elhagytak minden nagyszerűbb egyéni jellegzetességet; Shakespeare eredményesebben kereste ezt azzal, hogy egyetemessé tette a személyiség legritkább egyéni részleteit. Amit a Természet arra használ, hogy elrejtse előlünk a Végtelent, azt Shakespeare arra használta, hogy az emberiség szeme láttára felfedje az emberben az Ananta-gunát.

148. Shakespeare, aki kitalálta a tükröt tart a Természetnek szóképet, az egyedüli költő volt, aki soha nem ereszkedett le egy másolat, egy fénykép vagy egy árnyék színvonalára. Az az olvasó, aki Falstaffban, Macbethben, Learben vagy Hamletben a Természet utánzását látja, annak vagy a belső lelki látása hiányzik, vagy egy frázis hipnózisa alá került.

149. Az anyagi Természetben hol találod meg Falstaffot, Macbethet vagy Leart? Az árnyékaik vagy nyomaik megvannak a Természetben, de ezek az alakok önmagukban fölé tornyosulnak.

150. Két fajta ember létezik, akik számára van remény: az, aki megérezte Isten érintését, és vonzódást érez iránta, valamint a szkeptikus kereső és meggyőződéses ateista; de ami az összes vallás előíráskövetőit és a szabadgondolkodás papagájait illeti, ők holt lelkek, akik a halálnak hódolnak, amit ők életnek hívnak.

 

Nem a vallások szabálykövetői segítik a hétköznapi tömegeket azáltal, hogy adnak nekik egy képet Istenről? Nem gondolod, hogy a vallás segít a hétköznapi embereknek?

Minden ami történik, a Legfelsőbb Úr akaratából történik, azért, hogy az egész teremtést a Legfelsőbbnek a tudásához vezesse.

De e tevékenységnek messze legnagyobb része ellentét és tagadás által működik. Így működnek a vallások a legtöbb úgynevezett hívő számára, akik hit nélkül és még kevesebb tapasztalattal követik vallásukat.

1969. szeptember 14.

magyar