Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

1962. szeptember 22.

Nyomtatóbarát változat

Az Anya

Agendája

 

 

(Az Anya ezt a rövid megjegyzést teszi, valakivel kapcsolatban, aki a hagyományos jógát gyakorolja és állandóan beteg :)

... Ez a régi jóga rendszer alapvető hibája: a dolgok elég szépen mennek azon szinten, ahol ők gyakorolják a jógát, de amint lefelé ereszkednek, rosszabbul vannak mint mindenki más!

*
*     *

(Miután meghallgatott egy fejezetet Satprem kéziratából az erőszakmentességről és Gandhiról, az Anya egy másik rövid megjegyzést tesz:)

 

Nagyon sokat jártatják a szájukat, magasztalják, dicsőítik az ahimsájukat 1 - ez gusztustalan!

*
*     *

KIEGÉSZÍTÉS

(Rövid részlet A Tudatosság Kalandja egyik fejezetéből amit Satprem az imént olvasott fel Anyának.)

Az I. világháború közepén Sri Aurobindo látnoki erővel nyilatkozott: Németország veresége... nem tudta kiölni magából azt a szellemet, amely akkoriban Németországban testesült meg; ez könnyen elvezethet pusztán e szellem új megtestesüléshez, talán más fajban vagy birodalomban, és akkor a teljes csatát újra kell vívni. Addig, amíg a régi istenek élnek, kevéssé számít, hogyha megtörjük vagy elgyengítjük a testet, melybe ők lehelnek életet, mert nagyon jól tudják, hogyan kell új testbe vándorolni. Németország legyőzte a napóleoni szellemet 1813-ban, Franciaországban, és legyőzte Európa francia irányításának maradékát is 1870-ben; ugyanez a Németország annak a megtestesülésévé vált, amit legyőzött. A jelenség könnyedén felelevenedhet még ijesztőbb mértékben .2 Ma tudjuk igazán, hogy az öreg istenek hogyan vándorolnak másik testbe. Láttuk, az erőszakmentes évek borzalmas erőszakba torkoltak, ami feldarabolta Indiát 1947-ben, Gandhi épp halála előtt saját magán is megfigyelhette, ami szomorúsággal töltötte el, „Az erőszakos viselkedés, melyet titkosan tápláltunk, most visszahat ránk, és egymás torkának esünk, amikor a hatalom megosztásának kérdése merül fel... felszabadultunk az elnyomás igája alól, és a gonosz erők a felszínre törnek”. Sem erőszakkal, sem erőszak nélkül, nem jutunk el a Gonosz gyökeréig.

 


1 Ahimsa: erőszakmentesség. (vissza)

2 Az Emberiség Egységének Ideálja, Cent. Ed., XV. 320. (vissza)

magyar