Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Érzelem és szeretet - vitális és pszichikus (CWM 15. kötet, 1951. január 30.)

Nyomtatóbarát változat

Egy érzelem mindig egy vitális mozgás?

Ez az adott érzelemről függ, illetve attól, hogy mit nevezünk érzelemnek. Például, egy bizonyos állapotban, ha nagyon pontos és tiszta pszichikus mozgásban találjuk magunkat - ez elég gyakran megtörténik - az érzelem olyan erős, hogy könny gyűlik a szemünkbe. Nem vagyunk sem szomorúak, sem boldogok, semmilyen konkrét érzést nem érzünk, de mégis intenzív érzelmet élünk át, amely tisztán és egyértelműen pszichikus; ez belőlünk is jöhet, de gyakran valaki másból származik. Amikor kapcsolatban állunk egy pszichikushoz tartozó tettel, mozgással vagy megnyilvánulással, akkor hirtelen könnyek gyűlnek a szemünkbe. Ha ezt érzelemnek hívjuk, természetesen, ez egy érzelem, nem más. De általában ez ugyanabból a dologból származik: a fizikai lény nem túl tudatosan, de igen intenzíven vágyódik a pszichikus élettel való kapcsolatra. Szegénynek, nélkülözőnek. elszigeteltnek és elhagyatottnak érzi magát, ha nincs kapcsolatban a pszichikus lénnyel. Egymillióból egy fizikai lény sem tudja ezt. Ám az ilyen fajta benyomások, az elveszettség elhagyatottság védelem és támogatás nélküliség, hiányzik valami, csak éppen nem tudjuk mi, van valami, amit nem értetek, csak hiányzik, így ürességet éreztek: nos ez gyakrabban előfordul, mint gondolnánk - az embereknek általában fogalmuk sincs, hogy mi ez. Amikor azonban ilyen vagy olyan oknál fogva a fizikai tudatosság hirtelen kapcsolatba lép egy egyértelműen pszichikus jelenséggel, pszichikus erővel, pszichikus rezgéssel, az érzés oly erős, annyira intenzív, hogy legtöbbször a test el sem bír vele, olyan mint egy túl nagy öröm, amely mindenhol kicsordul, amelyet nem tudunk megtartani, nem tudunk magunkban tartani. Ilyen élmény ez is. Egyszer csak egyfajta kinyilatkoztatást érzünk, nem túl tudatosan, nem túl világosan, de az kinyilatkoztatás:  ez az, ez az, amire szükségem van. És ez olyan erős, olyan erős, hogy egy felindultság jön létre bennünk, amely annyi mindenből áll, amit szinte körül sem tudunk írni. Ezek azok az érzelmek amelyek nem vitálisak.

A vitális érzelmek összességében különböző természetűek - igen világosak, pontosak, el tudjátok őket különíteni, erőszakosak, általában intenzitással, nyugtalansággal, néha nagy elégedettséggel töltenek meg. Aztán épp az ellenkezőjét hozza ugyanaz az erő. És akkor az emberek... igen sokan közülük - ezt már említettük többször is - azt gondolják, hogy a szeretet csak ilyen lehet, a szeretet csak a vitálisban létezhet, csak a vitális mozgásaival együtt nyilvánulhat meg, mindezen intenzitással, erőszakkal, pontossággal, ragyogással, fényességgel. Amikor mindez hiányzik, azt mondják: "Ó, ez nem is szeretet."

És mégis, pontosan így forgatják ki a szeretetet: akkor már nem szeretetről, hanem szenvedélyről van szó. És ugye, ez majdnem egyetemes hiba az emberek között.

Vannak emberek akik teli vannak nagyon tiszta, nagyon magasrendű. nagyon önzetlen pszichikus szeretettel, mégsem tudnak róla semmit, és azt hiszik hidegek, szárazak és szeretetnélküliek, hiszen nincs meg bennünk a vitális rezgés e keveréke. Számukra a szeretet ezzel a rezgéssel kezdődik és végződik.

Tehát, mivel ez egy rendkívül instabil dolog, mindenféle mozgással, reakcióval és erőszakkal, mind depresszióban mind elégedettségben, a legtöbb ember számára a szeretet egy nagyon múló valami: életük során csak perceket élnek meg szeretetben. Tarthat akár néhány óráig is, utána unalmassá és lapossá válik, és azt képzelik, hogy a szeretet elhagyta őket.

Amint mondtam, vannak olyanok, akik túl vannak ezen, olyan módon tudják a szeretetet kontrollálni, hogy az nem keveredik össze mással; pszichikus szeretet van bennük, amely telve van önzetlenséggel, önátadással, könyörülettel, nagylelkűséggel, az élet nemességévei, és egy nagy azonosulási képességgel. A legtöbben hidegnek, vagy közömbösnek tartják ezeket az embereket - igen kedves embereknek, akik azonban nem tudnak szeretni -, és olykor önmaguk sincsenek tisztában vele. Ismertem embereket, akik azt hitték, ők nem tudnak szeretni, mert nem érezték a vitális rezgést. Amikor az emberek érzelmekről beszélnek, általában vitális érzelmekre gondolnak. Ám van egy másfajta érzés, amely kimondhatatlanul magasabb rendű, és nem ugyanúgy jut kifejezésre, ami ugyanolyan intenzitású, ám ez egy kontrollált intenzitás, tartózkodó, sűrített, összpontosított. amely egy hihetetlenül dinamikus erőt képvisel.

Az igaz szeretet bámulatos dolgokra képes, de ez ritka. Ugye képesek vagyunk mindenféle csodát véghezvinni azért, akit szeretünk - nem bárkiért, csak azért a személyért, akit szeretünk. Ám ennek a szeretetnek mentesnek kell lenni mindenféle vitális keveredéstől. Teljesen tiszta és önzetlen szeretetnek kell lennie, amely semmit nem kér vagy vár cserébe.

CWM 15. 1951. január 30.

magyar